Εντατική Παραγωγή Κηρήθρων


Oι μελισσοκόμοι που έχουν απόλυτη ανάγκη σημαντικού αριθμού κηρήθρων, για να μην χάσουν πολύτιμη παραγωγή μελιού, είναι δυνατών να αποκτήσουν μεγάλο αριθμό κηρήθρων τροφοδοτώντας έντονα με σιρόπι δίπατα μελίσσια πριν από την μελιτοφορια που περιμένουν να πάρουν μελι.
Αυτό γίνεται με τον εξής τρόπο. Επιλέγουμε όσα διώροφα θέλουμε και δίπλα σε αυτά βάζουμε μια κυψέλη ίδιου χρώματος, ανοίγουμε το δίπατο μελίσσι και αφαιρούμε το πλαίσιο που γενναίε η βασίλισσα μαζί με ένα τελάρο γύρη και τα βάζουμε στο κέντρο της άδειας κυψέλης. Στην συνεχεία συμπληρώνουμε την κυψέλη με 8 άχτιστα φύλλα και βάζουμε τροφοδότη οροφής. Αφού ετοιμάσουμε την κυψέλη την μεταφέρουμε στην θέση της παλιάς, τότε βάζουμε μπροστά μια σανίδα και τινάζουμε όλο τον πληθυσμό πάνω στη σανίδα.
Τα υπόλοιπα πλαίσια με γόνους τροφές Κ.Τ.Λ δίνονται σε άλλα μελίσσια.
Το βράδυ γεμίζονται η τροφοδότες οροφής  με σιρόπι 1/1 και τόσο ώστε να καταναλώνεται σε 3 ημέρες.
Την τέταρτη ημέρα ανοίγουμε την κυψέλη και τα κεντρικά ήδη χρισμένα τελάρα μεταφέρονται στις άκρες και τα ήδη μισοχτισμενα στο κέντρο . Το βράδυ της τέταρτης ημέρας οι τροφοδότες ξαναγεμίζονται με σιρόπι 1/1
Μετά από 7 ημέρες το κτίσιμο των κηρήθρων έχει τελείωση και σε κάθε μελίσσι έχουμε 8 καλοχτισμένες κηρήθρες.
Μετά από αυτά το μελίσσι ανασυντάσσεται με την προσθήκη πλαισίων γόνου και προμήθειες  τα οποία παίρνονται από τα μελίσσια στα οποία είχαν δοθεί πριν 7 ημέρες
Η μέθοδος είναι από το βιβλίο του Βασίλη Λιάκου επιχειρηματική μελισσοκομια, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί από εμένα με τα ίδια αποτελέσματα.