Μέθοδος DEMAREE

Καταστολή της σμηνουργίας
Από τη στιγμή που στο μελίσσι εγκατασταθεί η διάθεση για σμηνουργία, τα μέτρα πρόληψης δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Για να αποτραπεί η σμηνουργία πρέπει να παρθούν δραστικά μέτρα όπως:
. Η καταστροφή των βασιλικών κελιών σμηνουργίας, κάθε επτά Ημέρες, μέχρι να περάσει η περίοδος σμηνουργίας. Η μέθοδος είναι υπερβολικά κοπιαστική και συχνά αποτυγχάνει. Είτε επειδή κάποιο βασιλικό κελί, είναι δυνατό να ξεφύγει από την προσοχή του μελισσοκόμου και να γλιτώσει την καταστροφή, είτε επειδή η επιμονή του μελισσιού να κτίζει βασιλικά κελιά, εξαντλεί την υπομονή του μελισσοκόμου που το εγκαταλείπει στη μοίρα του.
Καταστολή της σμηνουργίας με τη μέθοδο Ντεμαρί (Demaree). H μέθοδος αυτή διευκολύνει σημαντικά την κατάσταση, αλλά και πάλι δεν είναι δυνατό να εφαρμοσθεί σε πολύ μεγάλο αριθμό μελισσιών.
Σε κάθε μελίσσι, που προετοιμάζεται να στμηνουργήσει, αναζητείτε. η βασίλισσα. Αφού βρεθεί, μεταφέρεται με το πλαίσιο στο οποίο γεννά και τοποθετείται στο μέσο ενός γονοθάλαμου, που περιέχει εννιά κα¬λοχτισμένες εργατικές κηρήθρες. Μετακινείται ο παλαιός γονοθαλαμος από τη βάση του και στη θέση του τοποθετείται ο νέος με τη βασίλισσα. Πάνω απ' αυτόν τοποθετείται βασιλικό διάφραγμα και στη
συνέχεια ο παλαιός γονοθαλαμος με το περιεχόμενο του .Ανοίγεται μικρή είσοδος στο επάνω πάτωμα, για να μπορούν να πετάξουν οι κηφήνες και να μη φράξουν το βασιλικό διάφραγμα. Στη συνέχεια καταστρέφονται όλα τα βασιλικά κελιά. Η βασίλισσα συνεχίζει την ωοτοκία αλλά με μειωμένο ρυθμό. Οι συλλέκτριες περνάνε ελεύθερα από το διάφραγμα και οι περισσότερες εγκαθίστανται στο κάτω πάτωμα. Αντίθετα οι παραμάνες παραμένουν στο επάνω πάτωμα και αρχίζουν την κατασκευή νέων βασιλικών κελιών. Μετά από έξι ή επτά ημέρες επιθεωρείται σχολαστικά το επάνω πάτωμα και καταστρέφονται τα βασιλικά κελιά που ετοίμασαν οι εργάτριες. Αν διαφύγει έστω και ένα, το μελίσσι θα σμηνουργήσει. Συνήθως, με την καταστροφή και αυτών των βασιλικών κελιών, σταματάει η διάθεση για σμηνουργία.
Η μέθοδος Ντεμαρί χρησιμοποιείται επίσης για την ανανέωση της βασίλισσας, καθώς και για την απόκτηση βασιλικών κελιών. Στην τελευταία περίπτωση επιλέγονται τα παραγωγικότερα μελίσσια του μελισσοκομείου, πριν ή αφού εκδηλωθούν τα συμπτώματα σμηνουργίας, και εφαρμόζεται η μέθοδος με μικρές τροποποιήσεις.
Μεταξύ του βασιλικού διαφράγματος και του επάνω πατώματος με το γόνο, παρεμβάλλεται ένα πάτωμα με άδειες κηρήθρες.
Με τον τρόπο αυτό οι μέλισσες κτίζουν πάντα ωραία βασιλικά κελιά. Ένα από τα κελιά, αφήνεται στο μελίσσι για να δημιουργήσει νέα βασίλισσα και τα υπόλοιπα εμβολιάζονται σε παραφυάδες ή ορφανεμένα μελίσσια. Είκοσι πέντε ημέρες από την εφαρμογή της μεθόδου, το μελίσσι ελέγχεται, για να διαπιστωθεί η παρουσία ή μη γονιμοποιημένης βασίλισσας. Αν ναι, το μελίσσι αφήνεται με τις δύο βασίλισσες μέχρι να αρχίσει η μεγάλη ανθοφορία από την οποία σχεδιάσαμε να πάρουμε παραγωγή. Μόλις αρχίσει η μελιτοφορία, το μελίσσι ανασυντάσσεται. Απομακρύνεται η παλαιά βασίλισσα και αφαιρείται το βασιλικό διάφραγμα. Ο τελευταίος όροφος τοποθετείται στον πυθμένα και γίνεται πρώτος, ο πρώτος όροφος γίνεται δεύτερος και ο μεσαίος χρησιμοποιείται ως μελιτοθάλαμος. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η πρόληψη της σμηνουργίας, η αντικατάσταση της βασίλισσας και εφόσον υπάρξει καλή μελιτοφορία και μια καλή παραγωγή.
Η αποτροπή της σμηνουργίας είναι τόσο βασικός παράγοντας για την παραγωγή μελιού, ώστε όλα τα συστήματα μεταχείρισης των
μελισσιών να στηρίζονται ουσιαστικά σε κάποια μέθοδο πρόληψης της σμηνουργίας. Ο κάθε μελισσοκόμος υιοθετεί τη μέθοδο πρόληψης, που ταιριάζει καλύτερα με το σύστημα μεταχείρισης των μελισσιών του.
Η μελισσοκομία που στοχεύει στην παραγωγή μελιού περιορίζει με τις μοντέρνες τεχνικές τη σμηνουργία στο μικρότερο δυνατό ποσοστό